En gulvslibermaskine på et lyst trægulv.

Er alle trægulve velegnede til afslibning? Her er hvad du skal vide

Ikke alle trægulve er velegnede til afslibning, da det afhænger af gulvtypen og slidlagets tykkelse. Få det helt store overblik i dette blogindlæg.

Typer af trægulve og deres egnethed til gulvafslibning

Massive trægulve:
Hvis du har massive trægulve, er du heldig – disse gulve kan typisk tåle flere afslibninger over årene. Massive trægulve består af ét stykke træ, hvilket betyder, at du har en solid overflade at arbejde med.

  • Det er vigtigt at sikre, at der er tilstrækkelig tykkelse tilbage efter slibning (minimum 4 mm) for at bevare gulvet i god stand.
  • Massivtræ er f.eks. træsorter som eg, ask, bøg, birk, ahorn, valnød, merbau og jatoba

Lamelgulve:
Lamelgulve består af flere lag, hvor det øverste lag er “ægte” træ. Resten kan f.eks. være krydsfiner eller andre billigere materialer. Hvor mange gange gulvet kan slibes, afhænger af slidlagets tykkelse.

Hvis dit lamelgulv har et slidlag på mindst 4-6 mm, kan du regne med, at det kan tåle 1 eller 2 afslibninger. Billigere versioner har dog ofte kun et tyndt slidlag på 2 mm eller mindre – og her er afslibning ikke en mulighed, da du risikerer at slibe dig ned til det underliggende lag.

Laminatgulve:
Laminatgulve kan ligne trægulve, men her stopper ligheden også. Laminat består af et tyndt plastlag og er ikke designet til afslibning. Hvis overfladen på et laminatgulv bliver slidt eller beskadiget, er den eneste løsning at udskifte gulvet – afslibning er ikke en mulighed.

Overvejelser før gulvafslibning

Inden du går i gang med gulvafslibning, er der flere faktorer, der kan påvirke resultatet. En grundig vurdering af gulvets tilstand (og den tidligere overfladebehandling) er afgørende for, om afslibning er den rigtige løsning. Er gulvet klar til afslibning? Og hvad med efterbehandlingen?

Tilstand af gulvet: Er dit gulv klar til afslibning?

Før du beslutter dig for at slibe gulvet, skal du sikre dig, at det er i en god tilstand. Gulvet bør være jævnt og fri for store hakker, dybe ridser eller andre synlige skader. Hvis der er ujævnheder eller større skader, kan det resultere i et ujævnt slutresultat. Det kan derfor være nødvendigt med en gulvafhøvling i stedet, som er lidt grovere mod gulvet. Hvis du er i tvivl, kan en professionel vurdering af gulvets tilstand være en god investering.

Efterbehandling

Når gulvet er blevet slebet, er den rette efterbehandling afgørende for at beskytte træet og sikre et flot resultat. Der er flere muligheder at vælge imellem alt efter hvilket udseende, du ønsker.

Olie giver f.eks. et naturligt look og fremhæver træets struktur, mens lak skaber en holdbar overflade, der kræver minimal vedligeholdelse. Du kan f.eks. også vælge lud, som bevarer gulvets lyse nuance.

Uanset hvilken løsning, du vælger, er en korrekt overfladebehandling med til at sikre, at dit gulv holder sig flot i mange år fremover. Har du brug for hjælp til at vurdere, om dit gulv kan slibes? Du er altid velkommen til at kontakte DinLokaleGulvsliber, så hjælper vi dig godt på vej.

Se seneste indlæg

Kan mit gulv reddes med en gulvafhøvling?

Hvornår er en gulvafhøvling nødvendig?